top of page

Så odlar du chili: En enkel guide från frö till skörd

  • Skribentens bild: Grodd
    Grodd
  • 17 feb.
  • 3 min läsning

Uppdaterat: 21 mars

Starta tidigt – Så i januari eller februari

Chili är en långsamt växande växt som kräver en lång växtsäsong för att mogna. Därför är det viktigt att börja tidigt på året. Januari eller februari är de perfekta månaderna att starta dina chilifrön inomhus. Det ger dem den tid de behöver för att växa ordentligt innan det blir dags att sätta ut dem i det varmare vädret.


Så här gör du:

  • Välj rätt frö: Köp chilifrön av en sort som passar för inomhusodling eller för det svenska klimatet. Några bra alternativ är t.ex. ‘Cayenne’, ‘Jalapeño’, eller ‘Habanero’.

  • Så fröna: Fyll små krukor eller sålådor med en väldränerad såjord och sätt dina chilifrön cirka 0,5–1 cm djupt. Vattna försiktigt så att jorden är fuktig, men inte blöt.

  • Värme: Chili gror bäst vid en temperatur på 25–30 grader Celsius. Om du inte har den temperaturen naturligt, kan du använda en värmematta för att hjälpa fröna att gro snabbare


Grodd odlingsapp hjälper dig hålla koll på alla dina sådder och sådatum. Du kan lägga till flera chilisorter från vår frödatabas av flera tusen fröer och planera varje sådd med precision.

Ge chilin ljus – Använd växtlampor vid behov

Chili älskar ljus och behöver minst 12-14 timmar med starkt ljus varje dag för att växa bra. Under vintermånaderna kan det vara svårt att få tillräckligt med naturligt ljus, särskilt här i Sverige där dagarna är korta. Ett alternativ är att använda växtlampor, som ger det optimala ljusspektrumet för växter. LED-lampor eller lågenergilampor kan vara bra alternativ för detta.


Tips: Om du inte har möjlighet att använda växtlampor, sätt krukorna på en fönsterbräda som vetter mot söder för att ge dem så mycket naturligt ljus som möjligt.


Plantera om i större krukor

När dina chiliplantor har fått sina första riktiga blad (hjärtblad), är det dags att plantera om dem i större krukor. Detta ger rötterna mer utrymme att växa och stärker plantorna inför deras fortsatta utveckling.


Så här gör du:

  • Välj en kruka som är något större än den ursprungliga och har dräneringshål.

  • Använd en blandning av krukjord och perlit eller sand för att ge god dränering.

  • Ta försiktigt upp plantorna och placera dem i den nya krukan, och se till att inte skada rötterna.


chiliplanta

Vattning och gödsling

Chili är känslig för både för mycket och för lite vatten. Därför är det viktigt att hitta rätt balans. Vattna regelbundet, men se till att jorden inte blir vattendränkt. Det bästa är att låta jorden torka något mellan vattningarna. Vattna på morgonen, så att överskottet av vatten får tid att dunsta under dagen, vilket minskar risken för att rötterna ska stå i vatten.


När plantorna har växt sig större och du har omplanterat dem, är det dags att börja ge dem näring. Använd en flytande gödsel som är anpassad för grönsaksodling eller specifikt för chili. Tänk på att börja med en svagare dos och öka mängden när plantorna växer. Gödsla inte för ofta – en gång varannan vecka kan vara tillräckligt under växtsäsongen.


Härda av innan utplantering

När våren börjar närma sig och det inte längre finns risk för frost, är det dags att börja härda av chiliplantorna för att vänja dem vid det kallare utomhusklimatet. Detta görs genom att gradvis sätta plantorna utomhus under några timmar varje dag i en vecka.


Så här gör du:

  • Börja med att sätta ut dem på en skyddad plats, gärna på en balkong eller i ett växthus om du har möjlighet.

  • Öka gradvis tiden utomhus för att förbereda dem på att stå utomhus dygnet runt.


Plantera ut och underhåll din chili

När risken för frost är över och temperaturen är tillräcklig för att chiliplantorna ska trivas (minst 15–18 grader på dagarna), kan du sätta ut dem. Chili älskar värme, så om du vill ge dem en extra skjuts kan du sätta upp ett växthus eller använda en tunnel för att skapa ett mikroklimat som passar chili perfekt.


Chiliplantor kan bli ganska höga och rangliga. Ge dem stöd genom att använda tomatburar eller pinnar för att hålla dem upprätta. Var också noga med att plocka bort vissna blad och hålla koll på eventuella skadedjur eller sjukdomar.


Avslutning

Att odla chili är både roligt och givande! Genom att starta tidigt ger du dina plantor de bästa förutsättningarna för en stark tillväxt och en riklig skörd. Med rätt ljus, värme och omsorg kan du snart njuta av egenodlad chili med fantastisk smak.


Så sätt igång - din chilisäsong börjar nu! 🌱 Dela gärna dina bästa odlingstips och favoritsorter!


Källhänvisning:

Comments


Signa upp dig Grodd nyhetsbrev 🌱

Få alla nyheter om Grodd direkt i din inbox. Blogginlägg, app-uppdateringar och mycket mer!

bottom of page