top of page

Så funkar pollinering – även inomhus!

  • Skribentens bild: Grodd
    Grodd
  • 3 apr.
  • 3 min läsning

När vi tänker på pollinering ser vi kanske framför oss ett surrande bi bland fruktträd i blom, men faktum är att pollinering spelar en avgörande roll även när vi odlar grönsaker hemma i köksfönstret eller växthustältet på balkongen. Oavsett om du odlar tomater, chili eller gurka – så behöver du ibland hjälpa naturen lite på traven.


Men vad innebär egentligen pollinering? Hur fungerar det när vi odlar inomhus? Och vilka växter klarar sig själva – och vilka behöver sin blommande bästis i närheten?

Självpollinerande växter klarar sig ofta själva, men med lite hjälp kan du få ännu större skörd.

Vad är pollinering?

Pollinering sker när pollen överförs från ståndare (den manliga delen av blomman) till pistillen (den kvinnliga delen). För att det ska kunna bildas frukt eller frö måste pollen hamna rätt – och det sker oftast med hjälp av vind, insekter eller... dig!


I naturen utförs större delen av pollineringen av vilda pollinatörer – bin, fjärilar, blomflugor och andra insekter som hjälper till att flytta pollen mellan blommor. Enligt Naturvårdsverket är så mycket som 75 procent av våra viktigaste jordbruksgrödor beroende av pollinering. Även om du odlar hemma, så gäller samma principer – skillnaden är bara att du ofta får ta över pollinatörens roll själv.


ett bi som pollinerar


Självpollinerande vs. korspollinerande växter

Vissa växter är självpollinerande – de kan befrukta sig själva utan hjälp. Andra är korspollinerande, vilket betyder att de behöver pollen från en annan planta för att sätta frukt.


Exempel på självpollinerande grönsaker:

Dessa klarar sig ofta utmärkt själva, men lite hjälp kan ge större skördar - särskilt vid inomhusodling. Du kan försiktigt skaka plantan, använda en liten pensel eller eltandborste för att “vibrera” blomman (precis som ett bi skulle ha gjort!).


Exempel på korspollinerande grönsaker:

Pumpa

Zucchini

Här krävs att pollen från en blomma på en annan planta (eller ibland en annan blomma på samma planta) förs över, manuellt eller med hjälp av insekter.


Inomhus saknas ofta insekter, så då får du rycka in som ersättningsbi! En pensel är allt du behöver för att flytta pollen från hanblomma till honblomma. Du kan också använda fingertoppen eller en tops. Tänk på att honblommor ofta har ett litet minifoster till frukt vid blomfästet – det är dem du ska pollinera.


Äppelträd och lärdomar från fruktodlingen

Kanske har du hört att vissa äppelträd inte bär frukt ens efter flera år? Det handlar oftast om att pollineringen inte fungerar. Äppelträd är korspollinerande, vilket innebär att de behöver en annan sort i närheten som blommar samtidigt och matchar genetiskt.


Kanske har du hört att vissa äppelträd inte bär frukt ens efter flera år? Det handlar ofta om att pollineringen inte fungerar. Många äppelsorter är korspollinerande, vilket betyder att de behöver en annan äppelsort i närheten som blommar samtidigt och passar genetiskt för att det ska bli frukt. Sorten 'Katja', till exempel, behöver en blommande partner som 'Ingrid Marie' eller 'James Grieve' för att det ska bli några äpplen. Rätt match ger frukt!


Poängen? Samma tanke gäller många grönsaker. Har du till exempel bara hanblommor på zucchinin? Då kommer du inte få någon frukt, du behöver både hon- och hanblommor, och pollinering mellan dem.


Pollineringstips för inomhusodling

  • Lär känna dina blommor – Se efter om din växt har både han- och honblommor.

  • Pensla på pollen – Använd en liten pensel eller tops.

  • Skaka loss – Vibrationer från en eltandborste funkar super på tomater.

  • Ljus och luft – Bra belysning och ventilation gör blommorna mer mottagliga.

  • Dubbel uppsättning – För korspollinerare, odla flera plantor.

  • Locka insekter om du har växthus. Öppna fönster eller plantera blommor som drar till sig pollinatörer.


Pollinering – nyckeln till bättre skörd

Att förstå hur pollinering fungerar gör stor skillnad. Oavsett om du odlar chili i fönstret eller gurka i växthus på innergården, så kan du ge dina växter de rätta förutsättningarna för att blomma, trivas och faktiskt ge skörd. Med lite hjälp på vägen kan dina plantor bli både frodiga och fruktbara.


Vill du lära dig mer om pollinering eller dela dina egna knep? Dela dina tankar i kommentarerna. Tillsammans pollinerar vi kunskap! 🐝


Källor:


Comments


Signa upp dig Grodd nyhetsbrev 🌱

Få alla nyheter om Grodd direkt i din inbox. Blogginlägg, app-uppdateringar och mycket mer!

bottom of page